Så här fungerar det

Det finns olika alternativ för dig som vill anlita och avlöna privat

Administrera själv:

Skatteverkets hemsida kan du själv ladda ner och fylla i relevanta blanketter. Du betalar själv ut lönen och måste dessutom själv teckna en försäkring för den du anställer.

Använd en e-tjänst:

Anställ Privat är en e-tjänst som sköter all administration och försäkring. Du får färdigifylld deklarationsblankett till Skatteverket och betalar själv ut lönen.

Hur mycket kostar en arbetad timme?

Priset du får betala för att få en tjänst utförd när du anlitar privat, är den timlön som ni kommit överens om, plus sociala avgifter. Om du har möjlighet att utnyttja ROT- eller RUT-avdrag kostar den arbetade timmen bara motsvarande bruttolönen.

Läs mer på skatteverket.se.

Behöver jag betala moms som privatperson?

Anlitar du ett företag betalar du alltid moms. När du som privatperson anlitar en annan privatperson för att utföra ett jobb behöver du inte betala moms. Därför blir din kostnad lägre när du anlitar privat för att få hjälp med t.ex. barnpassning, läxläsning eller trädgårdsarbete.

Behöver jag en olycksfallsförsäkring?

När du administrerar lön och skatt själv med hjälp av Skatteverkets blanketter behöver du kontakta ett försäkringsbolag för att teckna en olycksfallsförsäkring för personen du anlitar.

Om du använder e-tjänsten Anställ Privat för att administrera lön och skatt, ingår olycksfallsförsäkring i administrationsavgiften. Du kan läsa försäkringsvillkoren i sin helhet här.

Så här kan du hitta arbetskraft: 

När du som privatperson vill anlita en annan privatperson för att utföra ett jobb i eller runt ditt hem finns det många olika sätt att hitta arbetskraften. Du kan bland annat:

  • Lägga in en annons på Anställ Privat Jobb
  • Sätta in en annons i din lokala tidning
  • Sätt upp en lapp i din lokala mataffär
  • Fråga grannens tonåringar om de vill jobba
  • Be pensionären tvärs över gatan om hjälp
  • Lägga ett inlägg i din lokala Facebookgrupp